donderdag 7 maart 2013

Referenties (2)


In de vorige column schreven wij over bruikbare transacties en de invloeden hierop als gevolg van de ontwikkelingen in het vastgoed in algemene zin en  als gevolg van executieveilingen en gedwongen verkopen. Bij het schrijven van deze column is net bekend dat de SNS bank is genationaliseerd. Zoals Peter Paul  de Vries bij Pauw en Witteman aangaf is de staatssteun aan Banken terugbetaald en dus kan de Staat nu SNS helpen. Daarna zijn er geen banken meer te redden. We wachten af waar het overgewaardeerde en overgefinancierde vastgoed wordt ‘afgeboekt’.

Een dag hiervoor zei de voormalige Amsterdamse corporatiebestuurder Frank Bijdendijk, voorzitter van het Nationaal Renovatie Platform in een interview met Dagblad Cobouw dat het Kabinet het vastgoedprobleem onderschat en stelt dat wanneer de waarde van ons totale nationale vastgoed met 20% daalt je je kunt afvragen of de BV NL dit kan dragen. (een bedrag gelijk aan ons bbp)

Eurostat, het statistisch bureau van de EU, publiceert voor het eerst cijfers van de woningmarkt in heel Europa. Alleen Ierland en Spanje gaan ons voor in dalende woningprijzen. In Europees perspectief is Nederland ook hierin dus bijna koploper.

Terug naar onze eigen branche; naar een niet nader genoemd,  goed bekend staande camping van middelgrootte omvang. Wanneer zo’n  bedrijf in 5 jaar tijd tot twee maal wordt verkocht en in de tussentijd  meer dan de helft  ziet verdampen is er meer aan de hand in Nederland. Oké hier was sprake van een gedwongen verkoop, maar geen sprake van executie.

Zo maar een  voorbeeld waarvan we in de vorige column aangaven dat dit de transacties zijn waar kopers de maat aan gaan nemen maar geen gezonde  maat is. Daar waar financiers en kopers enkel nog oordelen over de waarde vanuit de ongecorrigeerde cijfers waarderen ze enkel de ondernemer en niet het vastgoed.  

De discussie hierover is natuurlijk zo gestart. Wie bepaalde  op de top van de markt voor de crisis de waarde  en in hoeverre slaan we door naar de andere kant. Immers de koper is bereid geweest na gedegen voorbereiding een prijs te betalen, de bank is bereid geweest deze te financieren. Omgekeerd is dezelfde financier nu bereid afscheid te nemen van het vastgoed en moet in kortst mogelijke  termijn een transactie worden geforceerd. Hier speelt natuurlijk mee dat het systeem van veiling in ons land beheerst wordt door negatieve invloeden van afspraken tussen handelaren, manipulatie en zelfs bedreiging. Banken mijden alleen al vanwege dit feit het risico van veilen en de gevolgen van hun eigen reputatie bij executieveiling.  Daarnaast is een recreatiebedrijf met haar exploitatie heel wat anders dan een leegstaand gebouw of braak liggend stuk grond.
Gelukkig was er ook goed nieuws van de ANWB Nederlandse ‘Best Camping’: Gefeliciteerd allemaal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Download de brochure Stel een vraag