vrijdag 29 maart 2013

Informatie


Bij de verkoop van een recreatiebedrijf komen zaken aan de orde als informatieplicht en onderzoeksplicht. Over de scheidslijn en wie welke plicht dan heeft gaat het in deze column niet. Wel over de informatievoorziening ‘an sich’.

 

Of het gaat om een taxatieopdracht of verkoop, in beide gevallen is een gedegen informatie-uitwisseling tussen opdrachtgever en makelaar/taxateur van wezenlijk belang. In een situatie van verkoop is het daarbij van belang ook minder verkoopstimulerende informatie te verstrekken. Als verkoper is men geneigd zoveel mogelijk positieve dingen te benoemen. Logisch en begrijpelijk maar in overleg met de makelaar zullen ook mindere aspecten van het bedrijf aan het licht moeten komen. Zo kan in elk geval bepaald worden op welke wijze en wanneer een kandidaat koper hiervan op de hoogte gesteld moet worden. Zaken als vervuiling, bouwkundige gebreken, gebreken aan technische installaties, aanschrijvingen van gemeente of brandweer of provincie (Legionella, WHVBZ) zijn zaken die wanneer de makelaar/taxateur ze al niet direct zelf gemeld krijgt in contact met de bevoegde instanties in een later stadium onnodig vertragend kunnen werken in het verkoopproces. Nog los van de situatie waarin deze lijdt tot een heropening van onderhandeling en aanpassing van de koopsom. Dit laatste kan zijn als gevolg van heropening van onderhandeling maar ook als gevolg van voorbehoud van technische keuring of ander onderzoek naar het gekochte. Hierbij kan een depotstelling bij notaris gevolgd door gerechtelijke procedures leiden tot uitstel van uitbetaling van (een gedeelte van) de koopsom tot een hoop negatieve naweeën leiden.

 

In de situatie van een taxatie gaat het, zoals in eerdere columns omschreven, niet alleen om de waarde. De ontvanger van het rapport, veelal de financier, wil een gedegen beeld krijgen van de onderneming. Alle motivaties die geleid hebben tot de uiteindelijke waardevaststelling maar ook interne en externe factoren die van invloed zijn op de waarde zullen voor de lezer van het rapport helder moeten worden.

Meer dan in het verleden willen banken daarbij een uitvoerige inzage in de financiële onderbouwing en een beeld krijgen van de marktomstandigheden en referentieobjecten. Daarnaast is de taxateur meer en meer gebonden aan uniforme verslaglegging in (modelmatige) rapportages volgens (inter)nationale standaarden.

 

Als Makelaars en taxateurs realiseren wij ons terdege dat de uitgebreide informatievoorziening gevoelig kan liggen. Als dagelijkse gewoonte vragen wij om volledige inzage van jaarrekeningen die mogelijk ook nog eens een aantal vragen oproepen aan u of uw accountant over de totstandkoming van posten. Niet voor niets is het tot stand komen van een uitgebreide benchmark voor de recreatiebranche een tot nu toe moeizaam proces.

 
Voor nu en de toekomst zal een uitgebreide informatievoorziening steeds meer van belang zijn voor de onderbouwing van waarderingen en dossiervorming (bidbook) ter voorbereiding op het verkoopproces.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Download de brochure Stel een vraag