woensdag 4 september 2013

Column RekreaVakkrant nr. 6: ERFPACHT EN STAATSBOSBEHEER


Nederland kent nog  al wat recreatiebedrijven die  geëxploiteerd worden  op gronden van Staatsbosbeheer. Deze gronden zijn veelal in erfpacht uitgegeven voor een langjarige periode , veelal 30 tot 50 jaar met eventueel een optieperiode.

De vergoeding die hiervoor betaald wordt heet canon en wordt bepaald aan de hand van de grondwaarde en een rente vergoeding hierover. Periodiek bestaat de mogelijkheid de canon te herzien, los van de indexatie. Vooral  Staatsbosbeheer is hierover de laatste jaren veel in het nieuws geweest door voorstellen van extreme canonverhoging. Hierover zijn ook meermalen kamer vragen gesteld. Dit alles heeft ertoe geleid dat Staatsbosbeheer veel van deze dossiers heeft aangehouden en eerst nieuw beleid heeft geschreven.

Inmiddels is dit beleid aangenomen  en worden wij veelvuldig gevraagd om advies. Het kan dus zijn dat wanneer u een terrein in erfpacht heeft de rentmeester van Staatsbosbeheer contact met u zoekt over de periodieke canon herziening. Hierbij moet de grond opnieuw getaxeerd te worden waarbij het uitgangspunt is hoe destijds de grond ter beschikking is gesteld als “maagdelijke grond”.

Staatsbosbeheer vraagt aan u als exploitant wie u als taxateur wilt benoemen. Wanneer dit een kantoor is met de benodigde expertise zal Staatsbosbeheer hierin toestemmen om discussie over de waarde/taxateur te voorkomen. Ons kantoor heeft deze expertise..

Het vaststellen van de grondprijs is niet het enige wat van belang is. Zoals gezegd is de rentevergoeding ook een belangrijke .Veelal is deze bepaald in het erfpachtcontract en varieert tussen de 5 en 7 procent. Bij extreme canonverhogingen biedt Staatsbosbeheer een ingroeimogelijkheid van 10 jaar waarbij een  jaarlijkse verhoging van 10% wordt doorgevoerd.  Staatsbosbeheer geeft de mogelijkheid  op randvoorwaarden tot overstappen op een nieuw contract waarbij het canonpercentage wordt berekend door het rentepercentage op 10-jarige staatsobligaties te vermeerderen met een toeslag van 1%. Het rentepercentage is het gemiddelde van de laatste vijf kalenderjaren. De erfpachter zal zelf een afweging moeten maken in hoeverre overstappen gunstiger is, vergeleken met de voorwaarden in het oude contract. Op hoofdlijnen wordt deze afweging gemaakt o.b.v:

·         De canon die betaald moet worden t.o.v.  het oude contract (afwijkend canonpercentage);

·         De resterende looptijd van het oude contract (bij een nieuw recht gaan we weer voor een periode van 30 jaar de erfpacht aan);

·         Eventueel afspraken t.a.v. de vergoedingsregeling in het oude en nieuwe contract.

Verder moet u zich realiseren dat bij het aangaan van een nieuw erfpachtcontract eenmalig overdrachtsbelasting is verschuldigd tegen een tarief van 6% welke wordt berekend over de grondwaarde  of  17 maal de canon. Dit zijn substantiële bedragen.  De verschillende alternatieven zullen dan ook goed op een rij gezet moeten worden. Mocht u de komende periode benaderd worden door Staatsbosbeheer dan zijn wij u hierbij graag van dienst met deze ingewikkelde  problematiek. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Download de brochure Stel een vraag