woensdag 24 april 2013

Wat zeggen de experts: De zoektocht naar een geschikt recreatieterrein

“Gevonden: een goed onderhouden recreatieterrein, gelegen aan de bosrand, nabij een middelgrote stad.” Wie wil dat nou niet. Echter, bij nader inzien blijkt dat het terrein een beperkte omvang heeft en naast een al jaren bestaande fabriek met behoorlijk wat stankoverlast ligt.
We willen geen overlast van functies in de omgeving, maar wel het gemak. Het vinden van een geschikt recreatieterrein in Nederland is een uitdagende klus. En als je dan een mooi terrein hebt gevonden, is het van belang om na te gaan welke gebruiks- en bouwmogelijkheden het terrein en de omgeving hebben. Nederland is niet zo groot. Daarom gaan we zuinig en efficiënt om met onze ruimte. Maar de ruimtelijke ordening geeft ons naast beperkingen, ook bescherming, zekerheden en mogelijkheden.

De ruimtelijke ordening in ons land wordt vaak negatief bekeken. Dit komt met name door de regeldruk en traagheid van procedures, en dat leidt tot frustratie. Ons land kent een hoge bebouwingsconcentratie; stiekem wil iedereen toch wel in Nederland wonen en werken, het liefst dichtbij familie, vrienden en voorzieningen en in een goede leefomgeving. Ook hebben we onze mening paraat over ontwikkelingen in de omgeving. Het gevolg daarvan zijn de regels en bijbehorende inspraakprocedures.

Bestemmingsplannen zijn het middel om onze leefomgeving te beschermen tegen overlast. Dit leidt er bijvoorbeeld toe dat er geen nieuwe stankveroorzakende bedrijven direct naast gevoelige objecten komen, dat er minder kans is op wateroverlast op een terrein, dat het landschap aantrekkelijk blijft et cetera. Ook geeft het duidelijkheid over welke functies en bouwmogelijkheden in de omgeving zijn toegestaan.
Naast bescherming en zekerheid zijn er ook nog veel mogelijkheden. Ondernemers/bewoners kunnen inspelen op de ontwikkelingsrichtingen van de overheden, waarbij in samenwerking met overheden (integrale) plannen worden ontwikkeld en er voor verschillende partijen een kwaliteitswinst ontstaat. Denk hierbij aan een uitbreiding van een recreatieterrein, waarbij ook een pad wordt aangelegd waardoor omwonenden en recreanten nog meer kunnen genieten van de omgeving. Met flexibiliteitsmogelijkheden in het bestemmingsplan (zoals een afwijking- of wijzigingsbevoegdheid) kan gebiedsontwikkeling worden gestimuleerd, waarbij de bescherming van omwonenden wordt gegarandeerd.

Geschikte terreinen blijven vindbaar. Maar omdat we in Nederland de efficiënte inrichting willen behouden en beschermen, moeten we bij de zoektocht wel verder kijken dan onze neus lang is.

Marjan Nagelhout – van den Bosch MSc.

Planoloog bij WITPAARD stedenbouw Ð landschap Ð ruimtelijke ordening

www.witpaard.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Download de brochure Stel een vraag