woensdag 5 juni 2013

De maand van: Henk Jan Kruidenier


De afgelopen weken en eigenlijk ook maanden stonden in het teken van taxaties, taxaties, taxaties. In economisch mindere tijden is dat natuurlijk mooi wanneer je niet te klagen hebt over werk. De transacties bleven gelukkig ook niet uit maar de trend is wel dat veel ondernemers in het kader van, ja, wat zal het zijn, “dossiervorming”, “risicoanalyse” of zelfs “zorgplicht” (ook zo’n mooi woord) van hun bank te horen krijgen dat er een taxatie moet komen. In vele opzichten zijn tijden daarmee veranderd. De transacties vergen meer aandacht aan de kant van financiering (voor zover het niet al lange trajecten zijn) en hoewel daar natuurlijk ook een taxatie bij hoort zijn de meeste gesprekken met opdrachtgevers in een sfeer van: “ik moet een taxatie laten uitvoeren en ik gun jullie dat ook wel maar zit er niet op te wachten. Het kost mij extra geld,  in een tijd waarin de liquiditeit onder druk staat” Een opmerking die wij veel horen en natuurlijk voor ons dubbel is. We krijgen  tenslotte via de banken ook het werk aangeleverd maar je wit er in eerste instantie voor de ondernemer zijn als het gaat om dienstverlening.

Taxaties zullen ook opgenomen moeten worden en gelukkig kom je daarmee ook nog eens in het veld om de ondernemer te spreken. Iets wat natuurlijk een groot voorrecht voor ons taxateurs is omdat je zo ook ‘feeling’ houdt met wat de ondernemer beweegt, wat voor ontwikkelingen er spelen en hoe hij of zij hierop inspeelt. Uiteindelijk ook belangrijke graadmeters voor de uiteindelijke waardering.

De laatste tijd mochten wij met regelmaat een aantal golfbanen taxeren. Dat is een vorm van dagrecreatie waarvan de laatste jaren veel bedrijven zijn opgericht en gefinancierd vooral op een manier die wij in de verblijfsrecreatie tot nu toe niet zo kenden. En toch ook veranderd men ook hier van inzicht en koers door de veranderingen in gebruik van golfbanen door de ‘recreant’. Het manco voor de taxateur is natuurlijk dat er eigenlijk geen goede referenties in de vorm van transacties plaatsvinden.  Toch is het principe hetzelfde als bij een camping; een grondgebonden exploitatie.  De brancheberichten over golfbanen waren de laatste jaren niet altijd even positief. Toch is een groot aantal banen goed in staat om adequaat in te spelen op de veranderingen van meer golfers die minder en op meer verschillende banen spelen. Nieuwe banen draaien daarbij al meer op het principe van ‘u vraagt, wij draaien’, terwijl andere, vooral verenigingsbanen eerst een omschakeling moeten maken die verder gaat dan alleen verenigingsbeleid. Te denken valt aan financiering (van participaties naar bankfinanciering).

Als ‘vrije golfer’ ben ik zelf zo’n typisch voorbeeld van één van de velen die een GVB hebben en op een hele mooie zomerdag wel eens een avondje snel een rondje loopt. Opvallend is dus dat veel banen heel goed in staat blijken hier snel op te anticiperen.

Het feit dat wij de gelegenheid krijgen van deze ondernemers om een kijkje in de keuken te nemen maakt dat we een heel aardige eigen benchmark krijgen van hoe de verschillende exploitaties zich verhouden ten opzichte van elkaar. En ook hier geldt; ieder bedrijf heeft zijn eigen-aardigheden die meewegen in de waardering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Download de brochure Stel een vraag