woensdag 5 juni 2013

Wat zeggen de experts: Recreatie verbindt, dus geef haar de ruimte.


Nederland is een gefragmenteerd land waar alles op ordentelijke wijze een eigen plek gekregen heeft,  opgeruimd en netjes gescheiden door wet en regelgeving. Dat is verklaarbaar vanuit de explosieve groei die ons land vele decennia doormaakte en een strakke centraal gestuurde ruimtelijke ordening, die chaos moest voorkomen. Het betekent echter ook dat stad, land en natuur uit elkaar zijn gegroeid en ons leven is opgedeeld in woongebieden waar we wonen, werkgebieden waar we werken, centrumgebieden waar we kopen, recreatiegebieden waar we mogen recreëren en zorgcentra waar we eenzaam door het raam naar buiten mogen kijken tot we dood gaan. Het vliegwiel van de voortdurende groei dreef alles uit elkaar, niet alleen de ruimte maar ook de samenleving zelf.  
 

Inmiddels is het vliegwiel stilgevallen en dat noemen we crisis. Dat is dom. Het betekent dat velen verkrampt stil blijven zitten, hopend dat de bui snel overwaait en alles weer wordt zoals het was. Als je even beter kijkt, dan weet je dat onze samenleving een veel ingrijpender transitie doormaakt, van voortdurende explosieve groei naar stabilisatie (o.a. demografisch). We kunnen dus beter spreken van de nieuwe realiteit. Dat brengt weer beweging, vooruit kijken, en prikkelt onze innovatieve kracht en ondernemerschap. De basis voor nieuwe ontwikkelingen.

 
Ontwikkelingen die zich niet langer top-down laten sturen vanuit een grootschalige planmatige benadering of wat wel zo mooi heet integrale gebiedsontwikkeling, die nog altijd gebaseerd is op de reguliere planning. Zij ontwikkelen zich van onderop, at random, veelal kleinschalig en vooral op zoek naar verbinding. Nieuwe coalities tussen wonen, werken, recreëren, cultuur, natuur en economie. Organische gebiedsontwikkeling noemen we dat.
 

Als iets de drijvende kracht kan zijn voor deze behoefte aan nieuwe samenhang, verbinding en integratie is het de recreatie. Recreatie verbindt immers niet alleen mens en ruimte, stad, land en natuur, maar ook de mensen onderling. Oud en jong, vermogend en onvermogend, valide en minder valide, binnenlander en buitenlander. Recreatie zou dan ook niet langer gezien moeten worden als een eendimensionale functionaliteit en economische waarde maar vooral ook als maatschappelijk bindende meerwaarde, die alle ruimte verdient.

 
Maar die ruimte krijgt de recreatie vaak niet. Nederland is geheel belegd met (conserverende) bestemmingsplannen die de ruimte strak en ordentelijk verdelen op grond van de scheidingsgedachte die het ruimtelijk beleid decennia lang heeft bepaald. Nieuwe ideeën moeten daardoor een (planologische) hindernisbaan doorlopen die veel tijd, geld en ergernis vraagt, en waardoor het momentum om te kunnen scoren vaak al voorbij is voordat de eerste vergunningen worden verleend. Dat zou zo niet mogen zijn en is ook helemaal niet nodig.
 

Eind maart publiceerde Platform 31 het rapport ‘Flexibele bestemmingsplannen stimuleren gebiedsontwikkeling’. Zie http://www.platform31.nl/publicaties/onderzoek-flexibele-bestemmingsplannen. Een rapport dat aantoont dat de huidige wetgeving alle ruimte biedt om bestemmingsplannen te maken die ruimte bieden aan, en flexibel inspelen op, onverwachte maar evengoed waardevolle initiatieven uit de markt. Als je maar durft en wilt. Een rapport dat ik van harte aanbeveel aan mensen die popelen van energie en enthousiasme om recreatief Nederland weer in beweging te krijgen.

Henk Veldhuis, senior adviseur bij BügelHajema Adviseurs.


033-4656545

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Download de brochure Stel een vraag