donderdag 25 april 2013

De camping is verkocht, hoera!!


Ons familiebedrijf van 7 Ha en 275 plaatsen dat al sinds 1935 in de familie is, is verkocht. Ik, als derde generatie, heb de camping 16 jaar gerund. Mijn kinderen zijn nog te jong en ik ben toe aan een andere uitdaging. Maar een camping verkopen gaat niet zo maar. Je moet het bedrijf verkoop klaar maken, zoals dat heet.  In mijn geval betekende dat ik goed heb gekeken hoe je na de verkoop een belasting claim kunt uitstellen. Ik heb een extra BV opgericht, zodat de ene BV het onroerend goed verhuurt aan de exploitatie BV. Dan is de hoofdactiviteit het verhuren van onroerend goed. En daar kun je wat meer kanten mee op als je wilt herinvesteren.

In april 2010 is de camping in de verkoop gegaan. Ook al probeer je dat redelijk anoniem te doen, binnen twee weken weet heel de camping het. Snel een brief verstuurd aan alle kampeerders met duidelijke uitleg over 'het zoeken naar een opvolger' zoals ik dat toen omschreef. De term 'verkoop' is niet gebruikt in de brief. En dan is er weer rust op de camping en is het wachten op gegadigden.

En die komen, op den duur drie tegelijk. Sommige serieus, andere na één bezichtiging al klaar. De uiteindelijke koper heeft in juli vorig jaar zijn interesse getoond. De camping is in maart gepasseerd bij de notaris. Een lang traject, waarbij de bank een cruciale rol speelt. Heel opvallend dat de bank bepaald welke verkoopprijs je uiteindelijk krijgt. In mijn geval is de prijs in de koopovereenkomst op verzoek van de bank naar beneden bijgesteld. nouja, op verzoek, meer als eis omdat er anders geen lening wordt verstrekt.

Na veel vijven en zessen is er de datum van passeren. Tot een uur van te voren blijft het spannend of er daadwerkelijk wordt getekend. Ik mag van Henk Jan Kruidenier geen reclame maken voor van de Loosdrecht, maar ik doe het toch. Echt top hoe we samen het traject doorlopen hebben. Op den duur begint zelfs de rode broek van Henk-Jan te wennen.

Alfons van Raak

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Download de brochure Stel een vraag